Domates fidesi nasıl sulanmalı?
NEM ve SULAMA: Domates bitkilerinin düzenli olarak sulanması gerekir. Bir sulama programı oluşturulmalıdır. Örneğin, bitki her 3 günde bir sulamaya alışkınsa, sulama 3. günde yapılmalıdır. Soğuk havalarda, henüz su istemese bile bitkiye biraz su verilmelidir.
Yeni ekilen fideler ne zaman sulanır?
İkinci sulamanın yardımıyla fideler normal şekilde yerleşmiş olmalıdır. Bunu sabah fidelere baktığımızda yaprakların uçlarının havaya kalktığını ve gövdelerin dik olduğunu görebiliriz. İlk ekimden bir hafta on gün sonra, arazi ilk sulama ile sulanır ve toprağın oturması beklenir.
Domates fidelerinin çabuk büyümesi için ne yapmamız lazım?
Domates fideleri bol güneş alan bir pencere kenarında daha hızlı büyür. Ancak fideleri yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuksa, çimlenme süresi belirgin şekilde yavaşlayacaktır. Saksıdaki fidelerinizi düzenli olarak sulamanız gerekecektir.
Domates fidesi dikildikten kaç gün sonra çapalanır?
İkinci çapa ekimden 25-30 gün sonra yapılır. 3. ve 4. çapa yabancı ot kontrolü ve toprak nemi muhafazası için yapılmalıdır.
Domates fidesi dikildikten sonra kaç günde bir sulanır?
Bir fideyi diktikten sonra en önemli şey onu sulamaktır. Haftada 1-2 gün sulamak gerekir. Daha serin saatlerde sulamak daha mantıklı olacaktır.
Oturak domates budanır mı?
Tünek domatesleri daha az bakım ve budama gerektirirken, budama yaparak direk domateslerini üretken hale getirebilirsiniz. Budamanın ilk adımı, gelişmeden önce aksiller sürgünler adı verilen ve domates üretmeyen kör sürgünleri hemen tespit etmek ve bunları tazeyken bitkiden çıkarmaktır.
Yeni dikilen fide nasıl sulanır?
4- Dikimden hemen sonra su verilmeli ve toprak derinlemesine sulanmalıdır. Aynı şekilde saksılar gerektiğinde su dolu tepsilere konulmalı ve toprak suyu emdikten sonra tepsilerden çıkarılarak fazla suyun süzülmesi sağlanmalıdır.
Yeni dikilen fidan kaç günde sulanır?
Yeni dikilen ağaçlar genellikle ilk hafta boyunca günlük olarak ve sonrasında haftada bir veya iki kez sulanmalıdır. Aşırı sulamadan kaçınmak ve toprağın nemli ama ıslak olmamasını sağlamak önemlidir. Ağaç bakımı, toprak düzenlemesi ve ağaç türüne uygun gübre uygulamasıyla başlar.
Domatese her gün su verilir mi?
Domates yaz bitkisi olduğundan havanın her zaman sıcak olacağını ve sık sık sulamanız gerekeceğini aklınızda bulundurmalısınız.
Domates en çok hangi gübreyi sever?
Fide yetiştirirken genellikle (turba, perlit, vermikülit) veya (turba, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum ve toprak karışımı için 1:1:1 oranı kullanılır. Turba, perlit ve toprak karışımı için 2:1:1 oranı kullanılır.
Domates verimini artırmak için ne yapmalı?
Domates verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azotu içeren gübreler uygulanmalıdır. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi sebzenin azot eksikliğini giderir.
Domates fidesi kaç cm arayla dikilir?
Domates yetiştirirken sıra arası ve üstü mesafeler sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerinde sıra arası 60-80 cm, sıra arası 50-60 cm olmalıdır. Yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra arası 40-50 cm olmalıdır. ve topraktaki nem tutulmalıdır.
Domates fidesi en geç ne zaman dikilir?
Fideler dışarıya dikilmeden önce geç ilkbahar donu geçmiş olmalıdır. Domatesler genellikle gündüz ve gece arasında 6 °C ila 8 °C’lik bir fark gerektirir. Gelişim, gündüz sıcaklığı 19–26 °C ve gece sıcaklığı 14–18 °C olduğunda en iyi şekilde gerçekleşir.
1 Fide domates Ne Kadar Ürün Verir?
“Normal şartlarda, en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden yaklaşık 20 kilogram ürün alınabiliyor, ancak bizim yetiştirdiğimiz fidelerle 55 kilogramın üzerinde verim elde edilebiliyor” dedi.
Domates, biber ve patlıcan kaç günde bir sulanır?
Sıcak havalarda kumlu topraklarda 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Domates, biber ve patlıcan kaç günde bir sulanır?
Sıcak havalarda kumlu topraklarda 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Domates fidesi suyu sever mi?
Domatesler gelişme dönemlerinde metrekare başına günde 3-4 litre suya ihtiyaç duyarlar. Hasat zamanı yaklaştıkça ihtiyaç duyulan su miktarı metrekare başına 7-8 litreye çıkar. Bu bilgilerden yola çıkarak çiçeklenmeden meyve vermeye kadar olan dönemde bitkinin su ihtiyacının nispeten düşük olduğu söylenebilir.
Domates verimini artırmak için hangi gübre kullanılır?
Domates gübresindeki fosfor kök ve meyve gelişimi için çok önemlidir, bu nedenle her iki dönemde de domates ve solucan gübresi gibi ürünler kullanmak gerekebilir. Potasyum çiçeklenmeye ve meyve oluşumuna katkıda bulunurken, domates azotlu gübre ve domates yaprak gübresi yaprak gelişimini destekler.