Köşe taşı mecaz anlamı ne demek?
[1] Önemli bir kişiliğe sahip olan bir kimseye önemli bir görev yakışır.
Köşe taşları nedir?
Köşe taşları, binalarda ısı kaybını önlemek için kullanılan en önemli malzemedir. Köşe taşları, binalarda ısı kaybını önlemek için kullanılan diğer yapı malzemelerinin aksine zarif ve hafiftir. Ağırlığıyla binanızı yormaz. Dekorasyon olarak da kullanılan köşe taşları, evinize şık bir hava katar.
Mihenk taşı ne demek mecaz?
Lidite (bazalt), çakmak taşı, arduvaz (kayrak taşı), akik veya koyu renkli yeşim de kullanılabilir. Mecazi anlamda, mihenk taşı bir şeyin kalitesinin belirlendiği ölçüt anlamına gelir.
Yapı taşı ne demek mecaz?
“Yapı taşı” kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şöyledir: isim, binanın ağırlığını taşıyan temel taş, mecaz, temel, kaide.
Köşe taşlarından biri olmak ne demek?
Sıfat, mecaz Çok önemli şey.
Mecaz anlamı ne anlama gelir?
Bir kelimenin bir ilgi veya benzetme nedeniyle gerçek anlamından tamamen saparak kazandığı yeni anlama mecazlı anlam denir. Mecazlı anlamda kullanılan kelimeler çoğu zaman soyut bir anlam kazanır.
Cam gibi taş nedir?
Kristal taş, kaya kristal camından veya akrilikten yapılmış bir yapay elmastır. Geçmişte, kristal taşlar Ren’den toplanırdı. Kristal taşların bulunabilirliği, Alsaslı kuyumcu Georg Friedrich Strass’ın camın alt kısmını metal tozuyla kaplama fikrini ortaya atmasının ardından 1770’lerde muazzam bir şekilde arttı.
Yapı taş nedir?
“Yapı taşı” terimi aynı zamanda yol ve kaldırım döşemeleri, bordürler, duvarcılık ve yapı malzemeleri, çatı kaplama, kıyı tahkimatları, dalgakıran ve baraj inşaatı ve agrega üretimi gibi çok çeşitli uygulamalarda kullanılan doğal taşlar için de kullanılır.
Eskitme taş nedir?
Eskitme doğal taşlar, mermer veya traverten hammaddelerinden üretilen, eskitilmiş görünümüyle mekanlarınıza özgün bir dokunuş katan dekoratif kaplama ürünleridir.
Çetrefilli ne anlama gelir?
sıf. Karmaşık, anlaşılması zor, çözülmesi zor, komplike: “Karmaşık bir konu, bir mesele.”
Tefrika halinde ne demek?
Serileştirme, genellikle edebiyatta düzenli olarak yayınlanan ve birbirini tamamlayan (bir romanın bölümleri gibi) bir dizi makaledir. Bu makaleler dergilerde veya gazetelerde yayınlanabilir. Ayrıca, birbirini tamamlamasalar bile bir gazetede yayınlanmış şiirler derlenerek bir şiir kitabı oluşturulabilir.
Kültürümüzün mihenk taşı ne demek?
Odgurmuş sonuç ve memnuniyet demektir.
Tehaşşüd ne demek TDK?
(ﺗﺤﺸّﺪ) i. (Ar. ḥaşd, teḥaşşud, “toplamak, yığmak” fiilinden) yığma, yığma, toplama: Köyceğiz’in büyük küçük ne kadar insanı varsa, başında / Bir iki pîr-i imâme-dâr-ı güzin vardır / Onları teşvik edecek gönüllüler sağlamıştır (Tevfik Fikret).
Züppe ne demek TDK?
TDK’ya göre Arapça kökenli olan “dandy” kelimesi şu anlama gelir: Giyim, konuşma, dil ve düşüncede toplumun gülünç ve çelişkili olarak gördüğü abartılara ve aşırılıklara başvuran kişi. Asil görünmek için belli çevrelerin fikirlerini benimseyen, onlara hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya çalışan kişi.
Ihlamak ne demek TDK?
[1] Hastalık veya yorgunluktan dolayı inler gibi “ııı” sesi çıkarmak.
Köşetaşı öyküleri ne demek?
“Son Kuşlar”, “Semaver”, “Sarnıç”, “Şahmerdan”, “Kumpanya” ve “Mahalle Kahvesi” gibi pek çok eseriyle anılan yazar, çağdaş hikâye anlatıcılığının temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor.
Mecaz anlam nasıl anlaşılır?
Bir sözün hakiki (temel) anlamından başka bir anlam için kullanılmasıdır. Sözün hakiki (gerçek/temel) anlamını anlamanın önünde duran Karîne-i Manie denilen akla dayalı (aklî) bir engel vardır. Bu, sözü söyleyenin sözü gerçek anlamıyla kullanmadığının delilidir.
Köşebaşı ne demek?
Köşe kelimesi, bir sokağın diğer bir sokağı veya caddeyi kestiği yeri ifade ettiği gibi, aynı zamanda mecazi olarak önemli bir konum için de kullanılır.
Kol mecaz anlamı nedir?
Örneğin: “Kolum ağrıyor.” Cümlede, “kol” kelimesinin ilk anlamı şudur: “Ne yapmalıyım, kolum ve kanadım kırıldı.” Cümlede, “çaresizim” ifadesi daha güçlü bir şekilde ifade etmek için mecazi olarak kullanılmıştır. Bu ikinci cümledeki “kol” kelimesinin anlamı, “kol” kelimesinin mecazi anlamı olarak adlandırılabilir.